API wie? API Jona!

Een API, wat is dat?

API staat voor Aanspreekpunt Integriteit.

Heb je iets gehoord, gezien of meegemaakt, waarbij iemand over jouw grenzen heen gegaan is? Dat kan op kamp, op cursus, op een activiteit, dat kan eigenlijk overal. Dan noemen we dat, met een moeilijk woord, grensoverschrijdend gedrag. Dat kan op een fysieke manier (bijvoorbeeld agressie) maar ook psychologisch (bijvoorbeeld beledigen) of seksueel (bijvoorbeeld aanrakingen die je niet leuk vindt). Ook pesten is grensoverschrijdend gedrag. Allemaal gebeurtenissen en gedrag die helemaal niet OK zijn.

We vinden het belangrijk dat je over zo'n zaken met iemand kan praten. Ook als je ziet of hoort dat er iets bij iemand anders gebeurt, vinden we dat je ergens terecht moet kunnen om daarover te praten. Ook de Vlaamse minister van Jeugd vindt dat belangrijk. Daarom besliste hij dat elke jeugdwerkorganisatie, zoals AFYA, hier aandacht voor moet hebben. Binnen elke organisatie moet er meer nagedacht worden over wat er gedaan wordt, als iemand grensoverschrijdend gedrag meemaakt. Daarom zijn de API's in het leven geroepen.

Wat doet een API?

Een API is er eerst en vooral om te luisteren naar jouw verhaal. Daarna zal de API samen met jou bekijken waar en hoe er geholpen kan worden om het probleem aan te pakken.

De API heeft discretieplicht, dat wil zeggen dat wat je zegt zoveel mogelijk vertrouwelijk blijft, maar soms kan de API niet anders dan toch extra hulp in te schakelen. Als dat gebeurt, zal de API jou daar altijd over informeren.

Wie kan er bij de API terecht?

Iedereen! Jij als vrijwilliger, als deelnemer van de kampen, als begeleider of ouders van de kinderen en jongeren, de deelnemers van vormingen, …

En de AFYAnimatoren dan?

Natuurlijk blijven de AFYAnimatoren voor jou klaarstaan als je ergens mee zit. Twijfel dus niet om naar hen te gaan. De API is er als extra hulp. Ook de AFYAnimatoren kunnen bij de API terecht voor advies, hulp of een extra paar hersenen om mee na te denken naar een oplossing voor jouw probleem.

Onze API

Jona Benchorf - Verantwoordelijke Animatoren & Vorming

Te bereiken via jona.benchorf@gezinsbond.be - 0471 48 54 82

Of vul dit formulier in!

Organisaties waar je terecht kan voor hulp en advies

Heb je iets gezien of meegemaakt, en weet je niet hoe je hiermee omgaat? Bij een vraag, verontrusting, vermoeden, vaststelling of onthulling van grensoverschrijdend gedrag … kan je in vertrouwen ook terecht bij onderstaande organisaties:

  • Heb jij een vraag of wil je informatie vinden over iets? Je kan altijd terecht op de website van WatWat.
  • Bij het CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk) kan je als (jong)volwassenen terecht voor advies/informatie, hulpverlening en vorming. Je kan er naartoe gaan (er zijn 11 CAW's in Vlaanderen en Brussel met meerdere onthaalpunten), telefonisch contact mee opnemen, mee chatten of mee bellen. Jongeren kunnen terecht bij het JAC (Jongeren Advies Centrum)
  • Neem contact op met de Hulplijn 1712. Ervaren hulpverleners staan je bij. Ze geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp. Je kan hen bellen, mailen of chatten.
  • Kinderen en jongeren kunnen een luisterend oor vinden bij Awel. Je kan Awel elke dag telefonisch bereiken, chatten, mailen of je vraag op het forum stellen.
  • Voor Kinderen en jongeren is er ook de chatmogelijkheid www.nupraatikerover.be. Je kan anoniem chatten met een gespecialiseerde medewerker op maandag- woensdag en donderdagavond.
  • Naast deze kanalen en openingsuren, kan je terecht bij www.tele-onthaal.be op het nummer 106, 24 uur op 24 uur of via chat.
  • Bij een levensbedreigende situatie: bel de politie op het nummer 101. Heb je dringende medische hulp nodig, bel dan onmiddelijk het alarmnummer 112.

Zelfmoord1813 is een online platform waar iedereen in Vlaanderen alle relevante informatie omtrent de preventie van zelfdoding kan terugvinden. Zelfmoord1813 wil een centrale toegangspoort zijn voor iedereen die hulp zoekt om met zelfmoordgedachten om te gaan, mensen die bezorgd zijn om iemand en nabestaanden na zelfdoding. Via Zelfmoord1813 kan je contact opnemen met de online diensten van de Zelfmoordlijn 1813, een gratis en anonieme hulplijn die je kan bereiken via telefoon (op het nummer 1813), chat en e-mail.

Stop it Now! wil preventieve hulp bieden aan mensen met pedofiele gevoelens en hun naasten. Maak je je zorgen over je eigen gevoelens of gedrag of maak je je zorgen over de gevoelens of het gedrag van iemand in je directe sociale omgeving? Bel Stop it Now! op het nummer 0800 200 of chat of mail naar vragen@stopitnow.be.

Ook als je in het verleden seksueel grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt, heeft het nog steeds zin om dit te melden. Ook al lijkt wat je meemaakte niet sterk genoeg of denk je dat het niets meer uithaalt, alle verhalen hoe klein of hoe ver in het verleden ook, hebben nut om gemeld te worden. Vele meldingen samen maken een sterk dossier.

  • Neem contact op met de politie.
  • Consulteer de Hulplijn 1712.